Tossa de Mar är en liten och charmig badort på Costa Brava, den vilda kusten, några mil norr om Barcelona. Där fanns medeltida murar och torn i kontrast till badstranden och hotellkvarteren. Trots att det var en turistort kändes den inte så exploaterad utan var alldeles lagom. Vi hittade en fantastisk restaurang - El Taller - rekommenderad av Guide Michelin, och numera även av oss!

 

En liten nackdel med stranden var att det dels var rätt grovkornig sand och dels att det stupade ganska brant ner i vattnet. En sak att rutscha ner för ett dopp, en helt annan att graciöst kravla sig upp igen.

 

Tossa var en utmärkt utgångspunkt för en del utflykter i Katalonien. Bland annat besöktes den något större staden Girona för att delta i St Joan-firande. Alltså det lokala firandet av Johannes Döparen som startade på eftermiddagen och höll på minst till midnatt.

Det började med lekar för barnen och uppvisning av Castellers, mänskliga pyramider. Senare var det middag innan eldceremonin började med häxdans, eld- och fyrverkeridans och till slut var elden tänd. Fascinerande att delta i, planera in om du är i närheten den 23 juni.

 

 

 

22-28 juni 2009

  

Utsikt över stranden

uppfrån fästningen.

 

Skaldjursförrätt på El Taller

 

Fest i Girona.

Gruppen Marrecs

bygger pyramid.

Fest i Girona.

Tillagning av fideúa,

som paella fast med nudlar

 istället för ris

 

Klicka för att se en liten film från StJoan-festen

 

 

 

Tossa de Mar

                               Spanien

Tillbaka till Mina resor

Tillbaka till första sidan