En härlig storstad som kändes som den ändå var lätt att överblicka. De kaklade fasaderna i olika mönster och nyanser gjorde att staden kändes behagligt ljus och ren. Det finns ett antal olika stadsdelar att upptäcka till fots även om det var branta backar upp på kullarna ibland.

 

Det var också lätt att göra utflykter och helt byta omgivning genom att ta pendeltåg eller tåg 30-45 minuter bort från staden. Exempelvis till Cascais som var en trevlig badort eller upp till Sintra som låg uppe i bergen.

 

På matfronten kan jag till exempel rekommendera Ribadouro, en skaldjursrestaurang med anor. Eller varför inte den lite enklare Bonjardim där specialiteten var grillade hela kycklingar på spett och där uteserveringen bara växte med nya bord när det kom mer gäster.

 

 

Vi var också uppe i de gamla kvarter - Barrio Alto - för att få lite fado till livs. Fadosångerna är sorgsna och nostalgiska. Vi fick höra Joelle som syns på bilden, en äldre kvinna och två äldre herrar sjunga. De var ackompanjerade av en vanlig gitarr och en speciell portugisisk med dubbla strängar. I refrängerna så sjöng all serveringspersonal med och vissa av gästerna, så det var säkert traditionella sånger vi fick höra.

 

 

Juni-juli 2008

Visst är stan kuperad

 

  

Kaklade fasade och snyggt stenlagda gator

Tjurfäktningsarenan Campo Pequeno

 

Pendeltåg i en halvtimme så

hittade vi strandlivet i Cascais

 

En av våra fadistor

 

 

 

 

 

Tillbaka till Mina resor

Tillbaka till första sidan

 

Lissabon

                   Portugal